Stiri

orez ieftin din Thailanda

Posted by 123dor45 on April 4, 2013 at 7:20 AM

 Guvernul thailandez va aloca anul acesta peste 3,5 miliarde de dolari pentru achiziţia a 7 milioane de tone de orez nedecorticat, în cadrul sistemului de intervenţie pe piaţa internă elaborat în urmă cu doi ani.

 În total, autorităţile de la Bangkok vor plăti fermierilor 105 miliarde de baht (circa aproximativ 3,59 miliarde dolari),perioada de achiziţie fiind extinsă până la data de 15 septembrie. Principala condiţie de eligibilitate este ca orezul să nu fie mai vechi de 110 zile.

 Thailanda intervine în fiecare an pe piaţa orezului pentru a stimula producţia şi câştigurile din mediul rural, dar schema lansată în octombrie 2011 a provocat mari pierderi economiei din cauza preţului minim garantat, care este sub cel practicat în tranzacţiile internaţionale.

 Măsurile adoptate de guvern au dus la scăderea exporturilor şi la creşterea stocurilor interne, astfel că anul acesta se estimează că Thailanda va vinde pe pieţele internaţionale o jumătate de milion de tone de orez în pierdere, pentru a nu risca deteriorarea calităţii cerealelor.

 Cândva cel mai mare exportator mondial de orez, Thailanda a livrat anul trecut pe pieţele externe doar 6,5 milioane tone, fiind depăşită clar de India şi Vietnam. (agroinfo.ro)

 

Categories: HAI HUI PRIN LUME, FERMIERUL